Utrikes

Dödssiffran i Australien stiger

UTRIKES

Kinglake. Kriminaltekniker sökte på onsdagen igenom aska och förvridna rester av hus för att försöka identifiera alla dem som omkommit i Australiens förödande skogsbränder. Dödssiffran kan komma att stiga till 300, enligt medier.

Några av offren var så svårt brända att de aldrig kommer att kunna bli identifierade. I andra fall kan det dröja veckor innan det går att säkerställa identiteten, enligt delstaten Victorias premiärminister John Brumby.

Myndigheternas officiella siffra på antalet omkomna är 181, men enligt medier kan dödstalen komma att stiga till så många som 300.

Räddningstjänster befarar att upp till 100 döda kan finnas enbart i samhället Marysville, som totalt har 519 invånare och där bara ett dussintal hus finns kvar. Avspärrningar har satts upp runtomkring eftersom scenerierna inne i den lilla tätorten var så otäcka att man vill skona allmänheten.

Brandmannen John Munday kom till Marysville tio minuter efter det att bränderna svepte genom samhället i lördags.

– Människor slog på våra brandbilar och bad oss att återvända till husen där de visste att människor var fångade. Men vi kunde inte det eftersom då hade också vi varit döda nu.

Bränderna har rasat runtom i samhällen på landsbygden norr om storstaden Melbourne sedan i lördags kväll. Starka vindar och höga temperaturer förvärrade förödelsen och bidrog till att fler än 750 hus brändes ner.

Katastrofområdet omfattar nu mer än 20 samhällen på en yta som är dubbelt så stor som London. Alltihop betraktas som en brottsplats eftersom bränderna misstänks vara anlagda.

På onsdagen arbetade fler än 4 000 brandmän med att släcka 33 bränder i Victoria, varav 23 fortfarande inte var under kontroll.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes