Utrikes

Ahmadinejad: Iran redo tala med USA

UTRIKES

Teheran. Tiotusentals iranier tågade på tisdagen genom Teheran med antiamerikanska slagord 30 år efter det att den USA-stödda shahen störtades. Samtidigt sade president Mahmoud Ahmadinejad att Iran är redo att tala med USA.

I ett tv-sänt tal fastslog Ahmadinejad att en sådan dialog dock måste bygga på ömsesidig respekt. Han sade sig välkomna en ny hållning från USA:s sida mot Iran.

– Det är uppenbart att en sådan förändring måste vara grundläggande och inte taktisk. Den iranska nationen välkomnar en genuin förändring och är redo att förhandla. Men det måste då ske i en atmosfär av jämställdhet och ömsesidig respekt, förklarade presidenten.

Hans tal kunde ses som ett svar på ett uttalande av USA:s president Barack Obama i måndags där denne åter sträckte ut en hand till Iran och spådde direktsamtal med landet inom några månader.

På Teherans gator vandrade män, kvinnor och barn mot Azaditorget (Frihetstorget) där islamistmilisen Basij förberedde sin årliga demonstration. Marschdeltagare bar ballonger i den iranska flaggans färger och plakat med texter som "30 års frihet, 30 års stolthet", "Död åt Amerika" och "Död åt Israel".

Årligen firar Iran upproret mot monarkin och revolutionens seger den 11 februari 1979, då landets försvarsmakt proklamerade sig politiskt neutral. I år inföll minnesdagen den 10 februari eftersom det är skottår i den iranska kalendern.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes