Utrikes

Minst 38 dödade i Ukraina

UTRIKES

Stockholm. Minst 38 människor har dödats i fredagens oroligheter i östra och södra Ukraina - däribland 31 när en fackföreningsbyggnad sattes i brand i Odessa.

Utvecklingen liknar embryot till ett inbördeskrig, enligt en försvarsexpert.

Kvällen slutade i katastrof i den mestadels ryskspråkiga hamnstaden Odessa i södra Ukraina efter att en fackföreningsbyggnad stuckits i brand - och minst 31 människor dödades, enligt inrikesdepartementet. Många av offren dödades av röken och andra dog efter att ha hoppat ut genom byggnadens fönster för att undkomma lågorna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Proryska demonstranter uppges ha tagit sin tillflykt till fackföreningsbyggnaden som stacks i brand, rapporterar BBC.

Utöver dödsfallen ska ett 50-tal människor ha behövt uppsöka sjukvård.

Moskva uppgav efter branden att regeringen i Kiev är "kriminellt oansvarig".

Tidigare under dagen dödades tre människor och 15 skadades i sammandrabbningar mellan proryska och proukrainska demonstranter, efter att ett hundratal proryska aktivister angripit en proukrainsk demonstration för ukrainsk sammanhållning. De två sidorna angrep varandra med molotovcocktails, gatstenar och sprängladdningar, enligt polisen.

I östra Ukraina dödades fyra ukrainska soldater när armén inledde ännu en offensiv mot staden - två av dem när separatister sköt ned två helikoptrar i Slovjansk. Separatisternas självutnämnde borgmästare i staden, Vjatjeslav Ponomarjov, summerade förlusterna till tre personer ur "självförsvarsstyrkorna", och två civilpersoner.

Ryssland begärde ett möte med FN:s säkerhetsråd för att diskutera offensiven mot Slovjansk, och hotade med att helt strypa gastillförseln till Ukraina i juni om regeringen i Kiev inte börjar betala gasräkningen på motsvarande 23 miljarder kronor senast i maj.

De senaste händelserna i östra Ukraina kan liknas vid embryot till ett inbördeskrig, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant och chef för Arméns underrättelseskola, till TT. En riskfaktor är om separatisterna trappar upp genom att fortsätta ta över myndighetsbyggnader, en annan faktor är uppkomsten av väpnade ukrainska grupper som inte står under myndigheternas kontroll:

– I ett värsta scenario kan det urarta till en situation med etnisk rensning, att vi får en rent Bosnienliknande situation.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes