Hela världen kommer till Sydafrika

Publicerad:
Uppdaterad:

Jerusalem. Mer än 70 statsöverhuvuden från hela världen väntas till Sydafrika denna vecka för att delta i Nelson Mandelas begravningshögtid.

Bland dem som reser ner till Sydafrika finns Kubas president Raúl Castro. Däremot stannar hans sjuklige äldre bror Fidel hemma. Stannar hemma gör också Dalai lama. Han har nekats visum till landet två gånger sedan 2009, men det framgår inte varför den tibetanske exilledaren nu avstår från att resa till Sydafrika för att ta farväl av sina gamle vän Mandela.

Andra välkända namn som väntas dyka upp är USA:s president Barack Obama, Storbritanniens premiärminister David Cameron och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, skriver AFP.

En som inte kommer att dyka upp är Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som tycker att det blir för dyrt. Resan och de säkerhetsarrangemang han anser nödvändiga skulle kosta omkring två miljoner dollar, drygt tolv miljoner kronor, uppger bland andra tidningen Haaretz.

Enligt sydafrikanska medier har hittills 53 statsöverhuvuden bekräftat att de kommer till Sydafrika, rapporterar TT:s utsända i Sydafrika.

Ändå har inga inbjudningar har skickats ut, enligt den sydafrikanska regeringen.

– Vi skickar inte ut inbjudningar till begravningar... vi har också kommit överens med Mandelas familj att inte skicka ut några inbjudningar. Det är så vi hanterar begravningar i vår kultur, förklarade kommunikationsministern Maite Nkoana-Mashabane vid en pressträff inför begravningsveckan.

Flertalet av dignitärerna kommer att delta i morgondagens minneshögtid i Soweto.

– Hela världen kommer till Sydafrika, sade sydafrikanska UD:s talesperson Clayson Monyela till sydafrikansk radio.

Minneshögtiden i fotbollsstadion i Soweto i morgon väntas bli den största samlingen av internationella ledare på senare år, medan endast ett fåtal av dessa väntas delta i själva begravningen på söndag i Nelson Mandelas hemort Qunu i Västra Kapprovinsen.

Omkring 11 000 soldater ska garantera säkerheten för de prominenta gästerna under veckan.

Såväl Sveriges Television som TV4 kommer att sända Nelson Mandelas minneshögtid på tisdagen. Sändningarna startar klockan 10 i SVT1 och TV4.

TT-AFP

Publicerad: