Fnurra på tråden mellan allierade

Publicerad 2015-05-12

USA. Kung Salman av Saudiarabien har ringt den amerikanske presidenten Barack Obama och bett om ursäkt för att han dragit sig ur toppmötet som presidenten håller i Camp David i veckan. Flera andra Gulf-monarker hoppar också av.

Relationen mellan USA och Saudiarabien har försämrats sedan västländerna, under ledning av USA, slöt ett avtal med Iran om landets kärntekniska program. Iran och Saudiarabien har länge varit ärkerivaler i området och Saudiarabien har motsatt sig ett avtal.

– Det är ett diplomatisk meddelande att Saudiarabien inte förväntar sig några reslutat i Camp David, säger Abdullah al Shammari, saudisk politisk analytiker och före detta diplomat, till The New York Times.

Istället för kung Salman kommer hans son, Muhammed bin Salman, och kronprins Mohammed bin Nayef att närvara.

Inte heller monarkerna i Bahrain, Förenade arabemiraten eller Oman kommer att delta. Lägre representanter skickas istället till mötet, som var tänkt att förbättra relationen mellan USA och staterna runt Persiska viken.

– Alla vet att Saudiarabien inte är nöjt med president Obamas administration, särskilt när det gäller avtalet med Iran och det kärntekniska programmet, säger al Shammari.

Enligt Vita huset ska Salman och Obama ha diskuterat situationen i Jemen och enats om att akut humanitär hjälp behövs i landet under telefonsamtalet.

TT