Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Enorma hjälpbehov i krigets Jemen

Publicerad 2016-02-17

Jemen. Över 20 miljoner människor i Jemen är i behov av hjälp, enligt FN. Men hjälporganisationer vägras tillträde och har själva blivit en måltavla i kriget.

– Situationen är extremt svår, säger Dominik Stillhart vid Internationella Rödakorskommittén.

– I början av kriget trodde vi inte att det gick att leva under sådana villkor. Men efter elva månader vänjer man sig. Det finns ingen annan utväg, säger Sanaabon Hisham al-Omeisy till TT.

Sedan flygbombningarna under ledning av Saudiarabien inleddes för snart ett år sedan har mer än 6 000 människor dödats. 700 barn har mist livet och ytterligare runt 1 000 skadats. Detta i ett land där hälften av alla barn redan före kriget bedömdes lida av undernäring, enligt FN.

– Situationen är extremt svår, särskilt för dem som lever i de värst utsatta områdena. Vi är väldigt oroade av den humanitära situationen i Jemen, säger Dominik Stillhart, operationell chef för Internationella Rödakorskommittén (ICRC), i en intervju med TT.

Tvingats backa

Han besökte huvudstaden Sanaa för en vecka sedan och vittnar liksom Hisham om den ständiga rädslan hos befolkningen.

Men striderna har även drabbat hans egen organisation hårt. I augusti attackerades ICRC:s kontor i Aden, i september blev två medarbetare dödade och i december kidnappades en av hans kollegor.

– Det har inneburit ett svårt slag mot våra möjligheter att möta de humanitära behoven i Jemen, eftersom vi tvingats dra ner på antalet medarbetare, säger Dominik Stillhart.

"Helvetet på jorden"

FN:s humanitäre chef Stephen O'Brien slog på tisdagen larm om att 21 miljoner människor - 80 procent av Jemens befolkning - är i behov av hjälp. Han sade att hjälporganisationer i Jemen jobbar under "extremt svåra omständigheter" och blockeras såväl av den saudiledda militäralliansens flygbombningar som av Huthirebellerna.

I veckan nådde hjälp för första gången på flera månader den belägrade staden Taiz, med 200 000 invånare, som enligt FN:s matprogram står vid randen till svält.

– Det som mina vänner i Taiz genomlever är ofattbart. Huthirebellerna har belägrat Taiz och priserna på mat och förnödenheter har tiodubblats. Invånarna lider av flygbombningar, av raketattacker från Huthirebeller och från korseld mellan rebellerna och motståndsgrupper. Det är som helvetet på jorden, säger Hisham al-Omeisy till TT.

Blodig attack

Under det knappa året som striderna rasat har konflikten blivit allt mer fragmentiserat, med allt fler stridande parter. Under onsdagen dödades minst 14 människor i ett självmordsdåd mot en militärförläggning i hamnstaden Aden, som Islamiska staten (IS) senare tog på sig.

– Jemen är bas för al-Qaidas starkaste gren, Aqap. Nu har vi även Islamiska staten etablerat sig i landet. Om konflikten inte får en lösning det att få katastrofala följder, säger Hisham al-Omeisy.

Även Dominik Stillhart ser negativt på möjligheterna till fred i Jemen den närmaste tiden.

– För närvarande tror alla inblandade att en militär seger fortfarande är möjlig. Min bedömning är därför att striderna kommer att fortsätta.

TT