Snart rivs "Djungeln" i Calais

Frankrike. Snart rivs det stora migrantlägret i hamnstaden Calais helt, säger Frankrikes bostadsminister.

Flera av de ensamkommande barnen där kommer att tas emot i Storbritannien, enligt BBC.

Ensamkommande barn i det stora migrantlägret, kallat "Djungeln", som vill återförenas med släktingar i Storbritannien har börjat registrerats av brittiska och franska myndigheter, rapporterar tv-kanalen.

Ett stort antal av dem kommer att kunna anlända till Storbritannien inom kort, enligt BBC.

Myndigheterna har fokuserat på minderåriga ensamkommande som har rätt till familjeåterförening enligt EU:s lagstiftning. En separat registreringsprocess kommer att ske för utsatta barn som inte har några släktingar i Storbritannien, rapporterar tv-kanalen.

"Snart där"

Franska regeringen uppges vilja att så många barn som möjligt kommer till Storbritannien innan lägret stängs ned. Men en frivilligorganisation säger att den inte ännu sett någon plan för hur barnen ska förflyttas.

Storbritannien väntas ta emot 300 barn, enligt BBC.

Bostadsminister Emmanuelle Cosse har sagt att lägret kommer att stängas ned "när alla villkor för detta är på plats", enligt AFP.

"Vi är snart där och vi kommer att fortsätta ända till slutet", säger hon i en kommentar till nyhetsbyrån under fredagen.

Cosse säger att ytterligare en vinter i "Djungeln" är "omöjlig", och att det är "uteslutet att lämna dessa människor längre i denna lera och bedrövelse".

Vill till Storbritannien

Elva franska organisationer försökte i onsdags att stoppa rivningen i domstol.

Det finns ännu inget datum för när lägret ska vara evakuerat, men president François Hollande har lovat att det ska ske före årets slut.

Enligt lokala myndigheter bor det omkring 5 700 personer i lägret, hjälporganisationer hävdar att det är närmare 10 000 människor.

1 300 ensamkommande barn beräknas finnas där.

TT

Publisert: