Falsk ambassad stängd efter tio år

UTRIKES

Ghana. I tio år utfärdade ett kriminellt nätverk visum på en falsk USA-ambassad i Ghana.

Nu har myndigheterna i det västafrikanska landet äntligen stängt den.

I en sliten rosa byggnad med korrugerat plåttak i huvudstaden Accra utfärdades riktiga amerikanska visum som en brottsorganisation hade kommit över på olagligt vis. Utanför hängde USA:s flagga. Inne på en vägg hängde ett porträtt på president Barack Obama.

"Den drevs inte av den amerikanska staten utan av personer från både ghananska och turkiska brottsorganisationer och en ghanansk jurist som är specialiserad på migrationsärenden", skriver amerikanska UD i ett uttalande.

Även nederländsk

Turkiska medborgare som pratade engelska och nederländska uppträdde som konsulär personal och drev verksamheten. Polisutredarna upptäckte också en falsk nederländsk ambassad enligt uttalandet.

Visumen, falska ID-handlingar och födelseattester utfärdades för motsvarande 55 000 kronor.

Ett antal personer har gripits i flera räder. Då hittades också förfalskade visum till Indien, Sydafrika och Schengenområdet, samt 150 pass från tio länder.

Mutade sig fram

Det framgår inte av uttalandet hur nätverket kom över äkta visum. Det är också oklart hur många människor som har lyckats ta sig till USA och andra länder med visum från brottsorganisationen, som lyckades bedriva sin verksamhet genom att muta myndighetsföreträdare.

Visum till västländer är starkt efterfrågade i Afrika.

USA:s riktiga ambassad i Ghana är ett stor, befäst komplex i en av Accras dyraste stadsdelar. Kön ringlar ofta lång utanför.

Den falska ambassaden var öppen tre morgnar i veckan men man kunde inte bara gå in i lokalen och beställa visum. I stället satte "ambassaden" upp affischer i såväl Ghana som grannländerna Togo och Elfenbenskusten. Kunderna från runtom i Västafrika togs till Accra där de bokades in på hotellrum i närheten av ambassaden.

TT-AFP