Bankpersonal fruktar löning i Indien

UTRIKES

Indien. Tre veckor efter det att merparten av alla gamla sedlar i Indien togs ur bruk fortsätter kontantkaoset med oförminskad styrka. Det hårda trycket vid löning har fått bankanställda att frukta för sina liv.

Premiärminister Narendra Modis sedelkupp syftar till att slå ut svarta pengar och korruption. Men det hastigt införda beslutet att ogiltigförklara 500- och 1 000-rupiesedlarna har utlöst panik i Indien.

Enligt indiska medier har tiotals människor dött till följd av hjärtproblem sedan de köat i timtal till banker och bankomater.

Tryckpressarna har gått varma för att få fram nya sedlar, men efterfrågan är fortfarande långt större än utbudet i det kontantberoende landet. Situationen blev inte bättre under torsdagen, som för många var den första löningsdagen sedan sedlarna togs ur bruk i början av november. Köerna ringlade evighetslånga när människor ville få ut sina löner och pensioner.

Bankanställda har vädjat om polisskydd för att värja sig från uppretade folkmassor som tar till handgemäng för att uttrycka sin frustration.

– Personalen står inför ofattbar ilska och övergrepp. Det har hänt att arga folkmassor låst dem ute och personalen tvingats ringa polisen som kommit och räddat dem, säger C. H. Venkatachalam, från en sammanslutning för bankanställda, till The Washington Post.

TT