Val i Kuba - Castro röstade

Publicerad:
Uppdaterad:

Havanna. Kubas 83-årige ledare Fidel Castro röstade genom ombud i söndagens lokalval.

Samtidigt angreps "Damerna i vitt", anhöriga till politiska fångar, av regimanhängare.

Kubanska ledare hävdar att öns val är ett exempel på föredömlig demokrati som avundas av omvärlden på grund av det höga valdeltagandet och sättet att utse kandidater.

– Ingen annanstans i världen deltar så många i val som i Kuba. Dessutom utses kandidaterna av sitt eget folk, som nominerar de bästa och dugligaste, sade vicepresident Esteban Lazo efter att ha röstat.

Valet väntades få minst 95 procents deltagande. Kritiker hävdar att deltagandet är högt därför att kubanerna får problem med myndigheterna om de inte röstar.

Tv visade president Raul Castro, bror till Fidel, då han röstade i Havanna. Fidel syntes dock inte till. En valfunktionär sade att hon fått en röstsedel av den äldre Castro, som inte har uppträtt offentligt sedan i juli 2006.

Röstsedeln lades i en valurna.

– Nu har han röstat, sade funktionären.

Sex medlemmar av Damerna i vitt försökte hålla en protestmarsch så som de gjort varje söndag i sju år. I förra veckan angreps de för första gången av regeringstrogna, och detta upprepades denna söndag. Ett 80-tal personer föste bort dem från Femte avenyn i Havanna och in i en park. "Den här gatan tillhör Fidel", skrek de.

Kvinnorna begär frigivning av sina män och söner som fängslades 2003 i ett tillslag mot oppositionella.

Myndigheterna har krävt att kvinnorna ska söka tillstånd att demonstrera vilket de vägrar göra.

Kubas öppet oppositionella är fåtaliga. Kubanska ledare anklagar dem för att hjälpa USA och Europa i deras strävan att störta regimen.

TT-Reuters

Publicerad: