Hjälp framme hos flyende i Fergana

Publicerad:
Uppdaterad:

Andizjan. De första internationella hjälpsändningarna till flyende från våldet i sydvästra Kirgizistan har anlänt till området.

Ett flygplan med material från FN:s flyktingkommissariat UNHCR, med bland annat 800 tält ombord, landade på flygplatsen i Andizjan i den uzbekiska delen av Ferganadalen på onsdagen. Lastbilar väntade vid flygplatsen för att föra vidare hjälpen till flyktinglägren vid gränsen.

Ytterligare två plan beräknas anlända senare.

Från Kirgizistan rapporteras samtidigt om fortsatt stabilisering av läget i de kravalldrabbade storstäderna Osj och Jalal-Abad. Samtidigt pekas Osjs borgmästare Melis Myrzakmatov, nära anhängare till förre presidenten Kurmanbek Bakijev, ut som en av dem som bidragit till oroligheterna.

– Överallt klagas det på borgmästaren och vittnas om hans delaktighet. Myrzakmatov är fullständigt i Bakijevs tjänst. De senaste två månaderna har han hotat de tillförordnade makthavarna med att han och hans anhängare kommer att ställa till stor oro om de försöker göra sig av med honom, säger viceborgmästaren Timur Kamtjibekov till nyhetssajten Fergana.

TT-AFP

Publicerad: