Turkiet närmare folkomröstning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ankara. Turkiets parlament godkände natten till fredagen ett förslag till grundlagsändring. Det banar väg för den folkomröstning som regeringen vill genomföra.

Förslaget om reformering av bland annat rättsväsendet och militärens roll går nu till president Abdullah Gül för undertecknade. Därefter kan folkomröstning hållas inom 60 dagar.

Det moderat islamistiska regeringspartiet AKP och premiärminister Tayyip Erdogan hävdar att reformerna är nödvändiga för Turkiets strävan att bli medlem av EU.

Oppositionen å sin sida anser att grundlagsändringarna syftar till att stärka AKP:s inflytande över rättsväsendet, som nu domineras av sekulära krafter som är motståndare till den nuvarande regeringen. De anklagar AKP för att vilja göra Turkiet till en religiös stat. Det största oppositionspartiet tänker vända sig till Konstitutionsdomstolen för att förhindra folkomröstningen, som man anser skulle cementera AKP:s grepp om makten.

Förlaget antogs av parlamentet, men fick inte den två tredjedelars majoritet som hade krävts för att grundlagsändringen skulle gå igenom. Men med 336 ja-röster av de 550 i parlamentet räckte det för att låta det gå vidare till en folkomröstning. Regeringen har sagt att den vill hålla folkomröstning i juli, men den rättsliga processen kan dra ut på tiden och till och med tvinga Erdogan att utlysa nyval. Ordinarie val ska hållas nästa år.

TT-Reuters

Publicerad: