Värden och världen i ledares jultal

Publicerad 2016-12-25

Jul. Kristna ledare från Vatikanen till Betlehem har talat om krig, rädsla och splittring, inför sina samlade skaror, medan kungligheter väljer en mer generell linje om värden och sammanhållning när de jultalar.

I Vatikanen uppmanade påve Franciskus världens 1,2 miljarder katoliker att känna medkänsla för barn, särskilt offer för krig, migration och hemlöshet, under mässan på julafton.

Han talade till närmare 10 000 människor som samlats på Petersplatsen och hänvisade till situationen i Syrien när han bad den samlade publiken att särskilt tänka på barnen, "som gömmer sig under jord för att undkomma beskjutning", skriver AFP.

Och på juldagen fortsatte han på samma tema i det traditionella talet "urbi et orbi" (till staden och världen).

– Det är dags för vapnen att tystna för alltid, och omvärlden aktivt söka en förhandlingslösning, sade han om Syrien till de runt 40 000 som samlats för att höra honom tala.

Under juldagen hoppades påven på fred på flera ställen i världen. Han önskar bland annat se ett slut på Boko Harams terrorhandlingar i Nigeria, harmoni i Colombia och nedlagda stridigheter i Burma.

"Fruktar främlingar"

I Betlehem samlades på julafton omkring 2 500 människor vid Födelsekyrkan, byggd över den grotta där det sägs att Jesus föddes, för att delta i midnattsmässan på den av Israel ockuperade Västbanken nära Jerusalem.

Likt påven talade ärkebiskop Pierbattista Pizzaballa om medkänsla för flyktingar och ett avslut på våldsamheterna i Mellanöstern i sin predikan.

– Vi fruktar främlingen som knackar på vår dörr och vid våra länders gränser, sade han och fortsatte:

– Stängda dörrar, försvarade gränser, framför personliga och politiska beslut, är en metafor för den rädsla som oundvikligen föder vår tids våldsamma dynamik, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Kung Philippe

Även kungligheter brukar ta för vana att tala till folket på juldagen.

Belgiens kung Philippe talade i ljuset av de terrorattacker som skett i Europa.

– För många av oss är jul- och nyårsfiranden en glädjens tid, sade han och tillade:

– Dessvärre gäller det inte alla. För många är detta svåra dagar. Jag tänker på de som är ensamma, de som är sjuka, de som bär tunga bördor. Jag tänker på de som förlorat närstående. Det här året särskilt de som föll offer för attackerna i Bryssel och Zaventem och deras anhöriga, sade han, skriver Royal Central.

Drottning Elizabeth

I Storbritannien kretsar drottning Elizabeths jultal kring vardagshjältar och inspiration. Drottningen säger bland annat:

– Jag finner ofta styrka i mötet med vanliga människor som gör exceptionella saker: volontärer, vårdgivare, gräsrötter och goda grannar; ouppmärksammade hjältar vars tysta hängivenhet gör dem speciella, rapporterar The Telegraph, som sett en kopia av det förinspelade talet före sändningen.

Och i och med att det är förinspelat påverkas det inte av att den 90-åriga monarken på juldagen ställde in åtaganden på grund av en kraftig förkylning.

Kung Felipe

Spaniens kung Felipe underströk i sitt jultal på julaftonen vikten av respekt och samexistens i landet.

– Intolerans och exkludering, förnekandet av andra eller föraktet inför andras åsikter, har ingen plats i dagens Spanien, sade han, rapporterar El País.

TT