Trump: Glöm bistånd om ni röstar mot USA

UTRIKES

USA. President Donald Trump hotar med att dra in ekonomiskt bistånd till de länder som planerar rösta igenom en protest mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– De tar emot hundratals miljoner dollar och till och med miljarder dollar, och de röstar mot oss, sade Trump i Vita huset inför torsdagens planerade FN-omröstning i Jerusalemfrågan.

– Vi håller koll på de rösterna. Låt dem rösta mot oss. Vi kommer att spara mycket. Vi bryr oss inte.

FN:s generalförsamling med sina 193 medlemsländer håller det ovanliga specialinsatta mötet efter en begäran från arabländer och länder med muslimsk majoritetsbefolkning. Anledningen är USA:s kontroversiella beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta sin ambassad dit.

USA:s FN-sändebud Nikki Haley hade innan Trumps uttalande meddelat att Trump bett henne att notera vilka länder som röstar mot USA:s beslut.

"USA kommer att notera namn", skrev hon på Twitter.

Nato-landet Turkiet reagerar starkt på USA:s utspel och har uppmanat landet att ändra sin ståndpunkt.

– Vi förväntar oss ett starkt stöd vid FN-omröstningen, men vi ser att Förenta staterna, som lämnats ensamt, nu tar till hot. Inget hedervärt och värdigt land skulle böja sig för den här påtryckningen, säger utrikesminister Mevlüt Çavusoglu.

TT-Reuters