Tyskland erkänner misstag efter terrorattack

UTRIKES

Tyskland. På årsdagen efter lastbilsattacken mot en julmarknad i Berlin erkänner tyska ledare att många misstag gjordes.

Det är dags att korrigera de saker som gick fel, säger förbundskansler Angela Merkel.

Merkel själv har fått kritik för att hon inte personligen mött de anhöriga till offren. I måndags träffade hon dem för första gången och på tisdagen deltog hon i flera minnesceremonier.

– I dag är en sorgens dag, men också en dag då vi ska förbättra de saker som inte fungerade, sade kanslern, som lovat träffa de anhöriga igen inom några månader, rapporterar AFP.

Årsdagen på tisdagen uppmärksammades på flera platser i Berlin. bland annat invigdes ett minnesmärke vid Breitscheidplatz, där tolv människor dödades när en lastbil körde in bland stånden på julmarknaden.

Ber om ursäkt

President Frank-Walter Steinmeier höll ett känsloladdat tal vid en privat minnesstund i en kyrka för anhöriga och räddningsarbetare.

– Många familjemedlemmar och skadade - många av er - kände sig övergivna av staten, sade han, enligt AFP.

Under timmarna efter attentatet visade tyska politiker upp en självsäker hållning och upprepade mantrat att Tyskland inte böjer sig för terror. Den retoriken tröstade inte de anhöriga, underströk Steinmeier.

I kören av ursäkter stämmer också justitieminister Heiko Maas in. I en artikel i Tagesspiegel skriver han att Tyskland inte var tillräckligt väl förberett för konsekvenserna av ett så allvarligt terrordåd.

"För det kan vi bara rikta en ursäkt till offren och deras efterlevande", skriver han.

Räkning för obduktion

I en utvärdering som presenterades i förra veckan konstaterades att tyska myndigheter gjorde en rad misstag när det gäller kontakten med anhöriga. Det tog upp till tre dagar innan oroliga anhöriga informerades om att deras närstående hade dödats. Några fick också hemskickat obduktionsprotokoll med ersättningskrav.

Tidningen Bild uppmärksammar också att inbjudningarna till tisdagens minneshögtider åtföljdes av information att taxikostnader inte ersätts och en uppmaning att åka kommunalt.

Tidigare rapporter har också kritiserat brister i polisens arbete, bland annat att gärningsmannen Anis Amri inte hade gripits och deporterats, trots att han vistats i landet under flera olika identiteter.

TT