Polisen: Vattnet sjunker i Kodiaks hamn

USA. Tsunamivarning råder för delar av Alaska och Kanada efter ett ovanligt kraftigt jordskalv i havet med magnituden 7,9.

Vattnet har dragit sig tillbaka i hamnen i Kodiak, skriver polisen.

Skalvet inträffade på tio kilometers djup vid halv ett-tiden på natten, lokal tid (halv elva svensk tid), omkring 25 mil sydost om Kodiak i Alaska, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

En tsunamivarning har utfärdats för delar av Alaska och Kanada, och myndigheterna uppmanar till vaksamhet för flodvågor längs hela USA:s västkust.

"Hamnvakter rapporterar att vattnet drar sig tillbaka i vår hamn. Invånare bör stanna där de är och invänta ytterligare information", skriver polisen i Kodiak på sin Facebooksida. Att vattennivåerna snabbt sjunker kan vara förstadiet till en tsunami.

Kodiakbo: Måste sticka

Alaskas invånare längs kusterna manas att sätta sig i säkerhet.

"Om du befinner dig vid den här kusten, rör dig då inåt land till högre belägen mark", skriver räddningstjänst i Anchorage i en varning.

– Vi har precis vaknat, och fick precis veta att det inträffat en jordbävning och att man utfärdat en tsunamivarning, säger en skärrad kvinna som driver en stuguthyrningsfirma i Kodiak över telefon till TT.

TT: Kunde ni känna skalvet?

– Skalvet kändes under 30 sekunder. Vanligtvis känner vi ingenting här vid jordbävningar.

Plötsligt tvingas kvinnan avbryta samtalet.

– Vi måste sticka, säger hon och lägger på.

Kylie J, en användare på Twitter, har lagt upp ett videoklipp som visar hur varningssirenerna tjuter i Kodiak efter skalvet.

"Jag vet inte riktigt vad som händer. Många av oss här verkar inte veta vad som pågår", skriver hon i en tweet.

Människor börjar anlända

Polisen i Kodiak hade tidigare beräknat att tsunamin väntades nå ön klockan 11.45 svensk tid, och manat människor att sätta sig i säkerhet på högre höjd. Bland annat används skolbyggnaden för Kodiak High School som evakueringscenter.

– Vi har inte sett några vågor ännu, säger skolans receptionist över telefon till TT strax före kvart i tolv.

– Människor har börjat anlända, vi har fullt upp med att registrera dem.

Skalvet kändes i stora delar av Alaska, enligt medarbetare på mediebolaget KTVA.

Invånaren Nathaniel Moore befann sig på en båt i Kodiak när skalvet inträffade, och började ta sig inåt land direkt efteråt, säger han till CNN.

– Hela stan evakuerar, säger Moore.

Kan drabba Hawaii

"Tsunamivarningar betyder att en tsunami som kan orsaka betydande översvämningar är möjlig eller redan pågående. Tsunamier innebär en följd av farliga vågor flera timmar efter den första beräknade ankomsttiden. Den första vågen behöver inte vara den största", skriver katastrofmyndigheten.

USGS skriver att en tsunamivåg kan ha bildats som skulle kunna drabba kustområden långt från skalvets centrum. Myndigheten har dock dragit tillbaka en tidigare varning för Hawaii.

Flera mindre efterskalv har registrerats i närheten av det större skalvets centrum.

Seismolog: Ovanligt stort

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, konstaterar att det handlar om ett ovanligt kraftigt jordskalv.

– Det här var ett väldigt stort jordskalv, men jag tror inte att det kommer medföra några större tsunamivågor sett till att skalvet skedde i en tektonisk platta, snarare än mellan två plattor, säger han till TT.

Kodiak är huvudorten på ön med samma namn på Alaskas sydkust. Vid en folkräkning 2010 fanns omkring 13 400 invånare på ön, enligt Nationalencyklopedin.

TT