Omdiskuterad lag godkänd i Israel

UTRIKES

Israel. Israels parlament har godkänt ett omdiskuterat lagförslag, som enligt premiärminister Benjamin Netanyahus kritiker skrivits för att skydda honom från de pågående korruptionsutredningarna.

Lagen, som styr vad polisen ska få offentliggöra när de genomfört en utredning, godkändes med röstsiffrorna 59-54.

Netanyahu utreds för misstänkta korruptionsbrott i två olika fall. Han nekar till alla anklagelser och säger att han är utsatt för en politisk komplott, medan kritiker anser att lagen är ett uppenbart försök att skydda Netanyahu och mörka hans förehavanden.

Efter flera stora demonstrationer mot lagförslaget i Tel Aviv bad premiärministern att det skulle skrivas om, så att det inte ska gälla för de pågående utredningarna mot honom.

Det slutgiltiga lagförslaget - som nu gått igenom - har ändrats så att det inte gäller utredningar som påbörjats innan lagen godtagits. Något som inte har tystat kritiken från oppositionen.

– Lagen kommer till som följd av utredningen mot Netanyahu. Vi vet inte vad han kommer att utredas för i framtiden, säger oppositionspolitikern Avi Gabbay.

Men det finns även en bredare kritik mot högerregeringen, från bland annat frivilligorganisationer och journalister, som anser att regeringen försöker inskränka yttrandefriheten och det civila samhällets möjligheter att verka fritt.

TT-Reuters