Presidenten upplöser säkerhetstjänst

Buenos Aires. Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner säger att hon ska upplösa landets säkerhetstjänst och skapa en ny. Beskedet kommer i kölvattnet av att en åklagare hittades död bara timmar innan han skulle föra fram laddade anklagelser mot henne i nationalkongressen.

Den nya säkerhetsorganets ledning ska enligt Fernández de Kirchner utses av presidenten och vara föremål för godkännande i senaten, en av kongressens båda kamrar.

Presidenten har tidigare sagt att åklagaren Natalio Alberto Nismans död skedde för att smutskasta henne. Han hittades skjuten i huvudet i slutet av januari, innan han skulle presentera det senaste kring bombdådet mot den judiska församlingen i Buenos Aires 1994 - en händelse som fortfarande är ett öppet sår i landet.

Nisman har hävdat att presidenten är inblandad i ett försök att dölja att regimen i Iran var ansvarig för bombdådet, som krävde 85 liv. I gengäld skulle Argentina få gynnsamma oljeaffärer med Iran.

Fernández de Kirchner och hennes stab har avfärdat anklagelserna som absurda, men samtidigt sagt att åklagaren verkar ha mördats.

TT-AFP

Publisert: