Muhammed-tecknare känner vrede

Vilksattentat. Mannen som startade 2000-talets storm kring avbildningar av profeten Muhammed, den danske tecknaren Kurt Westergaard, känner vrede efter lördagens attentat i Köpenhamn.

Själv fick han 2010 påhälsning i sitt hem av en man beväpnad med yxa och kniv.

Han deltog i lördagens möte i Köpenhamn "Konst, blasfemi och yttrandefrihet" tillsammans med den svenske Muhammed-tecknaren Lars Vilks. Westergaard är övertygad om att Vilks var målet för attentatsmännen.

– Först var det Paris. I dag är det Köpenhamn. Det var självfallet hemskt. Min grundkänsla är vrede. Att vi ska leva på det här sättet är absurt, säger Westergaard till tidningen Berlingske.

Han tror inte att Vilks låter sig avskräckas av attentatet.

Stark Vilks

– Han ska nog klara det, han är stark och seg. Honom kan man inte stoppa. Men dessvärre dödades en annan man. Det är ganska förfärligt, säger Westergaard.

Det var Jyllands-Posten som först publicerade Westergaards nidbild av Muhammed med en bomb i turbanen. Publiceringen 2005 ledde till starka reaktioner, inte minst i arabvärlden. Sedan dess har såväl tidningen som Westergaard utsatts för många hot och attentatsförsök. Flera personer har gripits för antingen planerade eller fullbordade angrepp.

Rondellhundar

Vilks inspirerades att framställa Muhammed som rondellhund. I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av honom med Muhammed som rondellhund.

Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för islamister.

En av dem som planerat att hämnas är kvinnan kallad "Jihad Jane", som förra året dömdes till tio års fängelse.

2010 utsattes hans hem, nära Höganäs, för ett brandattentat. Två unga män dömdes till fängelse i två respektive tre år.

Året därpå greps tre män i Göteborg. De åtalades för att ha planerat att mörda Vilks men friades i tingsrätt och hovrätt.

TT

Publisert: