Utrikes

Malala pressar Nigerias president

UTRIKES

Kidnappning. Fredpristagaren Malala Yousafzai vädjar om omvärldens hjälp för att befria de 200 nigerianska flickor kidnappats av extremistgruppen Boko Haram. Regeringen i huvudstaden Abuja "kan och måste göra mycket mer för att lösa konflikten och ändra sin svaga strategi", sade Malala i ett uttalande.

Det har nu gått 300 dagar sedan 276 tonårsflickor kidnappades av Boko Haram vid en skola i Chibok i nordöstra Nigeria. 57 av dem lyckades fly medan 219 fortfarande hålls som gisslan.

Människor världen över har reagerat med avsky mot kidnappningen och uttalanden från terrorgruppens ledare Abubakar Shekau om att flickorna tvångskonverterats och gifts bort. Malala Yousafzai, känd för att ha stått upp mot talibanerna som hotade och sköt henne för att förhindra hennes skolgång, besökte Nigeria i fjol och krävde att presidenten Gooluck Jonathan skulle ta tag i situationen.

Presidenten har kritiserats för att ha misslyckats med att lösa krisen och stoppa det uppror som plågat landen under de senaste sex åren. Nigeria förbereder sig för att gå till val den 28 mars.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes