Krav på hårdare tillslag mot IS

Publicerad:
Uppdaterad:

Libyen. Egypten flygbombar i Libyen sedan jihadistgruppen Islamiska staten (IS) brutalt mördat 21 egyptiska kristna. Libyens kaos har gett bördig jord för extremism, men nu väcks krav om upptrappade insatser.

Efter att IS offentliggjort den nya videon där extremistgruppens gren i Libyen skär halsen av 21 koptiska kristna har Frankrikes och Egyptens presidenter diskuterat saken över telefon och kommit fram till att det internationella samfundet måste trappa upp insatserna mot IS.

"De betonade vikten av att säkerhetsrådet möts och att det internationella samfundet genomför nya åtgärder för att möta denna fara", skriver den franska presidentstaben i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kräver ingripande

Egypten, som efter att videon släppts flygbombade flera mål i libyska Derna, efterlyser å sin sida ett "kraftigt ingripande" mot militanta islamistgrupper i grannlandet Libyen. Libyen har blivit hemvist för en av IS grenar sedan medlemmar av lokala jihadistgrupper svurit IS trohet.

"Att låta läget i Libyen bero utan ett kraftigt ingripande för att stoppa de här terroristorganisationerna utgör ett tydligt hot mot internationell säkerhet och fred", skriver det egyptiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Hundratals dödade

Att IS, genom att införliva libyska jihadister under sin flagga, lyckats slå rot även i Libyen beror delvis på det kaotiska läget i landet, som i praktiken skakas av ett pågående inbördeskrig mellan två konkurrerande regeringar. Den internationellt erkända regeringen har tvingats lämna huvudstaden Tripoli, där en islamiststödd rival tagit över.

FN-medlade samtal pågår dock för att lösa de interna konflikterna i landet. Om förhandlingarna blir framgångsrika kan det underlätta kampen mot jihadisterna, anser Mellanösternexperten Hamdi Hassan. Extremisterna är nämligen relativt få till antalet, och saknar något större stöd från centrala politiska aktörer som exempelvis landets mäktiga klansammanslutningar.

– Om den här processen går så är jihadisterna faktiskt inte så många, säger Hassan till TT.

– Då blir det lättare helt enkelt att sopa bort dem, är min bedömning. Trots att läget ser väldigt kaotiskt ut och Libyen saknar en tydlig centralregering eller stark armé.

TT

Publicerad: