Israel anklagas för krigsbrott

Stockholm. Amnesty International anklagar Israel för "hjärtlös likgiltighet" i sina attacker av civila hem under offensiven i somras. Israel svarar med att kritisera rapporten för att inte ta upp Hamas brott.

I rapporten undersöker organisationen åtta attacker, som sammanlagt dödade 111 personer, varav minst 104 civila.

– Israeliska styrkor har skamlöst trotsat krigets lagar genom att genomföra en serie attacker mot civila hem, som visar en hjärtlös likgiltighet inför slakten de orsakade, säger Philip Luther på Amnesty i ett uttalande på webben.

Många civila dödsoffer

Striderna mellan de väpnade grupperna i Gaza och Israel pågick under 50 dagar och dödade fler än 2 100 palestinier, de flesta civila. På den israeliska sidan dödades 72 personer, alla utom sex var soldater.

Israeliska utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att "Amnesty bortser från dokumenterade krigsbrott från Hamas sida".

Israel säger att militären gör allt för att undvika civila dödsoffer. Landets UD hävdar också att det är Hamas fel att så många civila dödades, eftersom man avfyrade raketer från civila områden.

"Rapporten nämner inte ordet terror i samband med Hamas och de andra väpnade grupperna, inte heller tunnlarna som Hamas byggt för att infiltrera Israel och genomföra terrorattacker", skriver departementet.

Kräver rättsligt efterspel

Israel har hamnat i konflikt med flera människorättsorgan, som staten anser är partiska, skriver Ynet.

I förra veckan kom en kommitté på 18 experter, inom ramen för FN:s människorättsråd, fram till att "Israel bör se till att alla brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks under de militära operationerna 2008-2009, 2012 och 2014 undersöks effektivt, oberoende och opartiskt samt att förövare, särskilt personer i ledande positioner åtalas och straffas".

TT