Observatörer i Syrien nöjda hittills

Publicerad:
Uppdaterad:

Beirut. Arabförbundets delegation som ska undersöka ifall Syrien följer den fredsplan som förbundet lagt fram är hittills nöjd med vad den sett.

– Situationen verkar betryggande än så länge, säger ledaren för gruppen, general Mustafa Dabi.

Delegationen besökte staden Homs i går, där aktivister hävdade att 14 människor dödades.

– Det var lugnt i går och inga sammandrabbningar ägde rum. Vi såg inga stridsvagnar men en del bepansrade fordon, säger Dabi.

I en del områden var "förhållandena inte bra", sade Dabi till Reuters, men delegationen såg "ingenting skrämmande" under den första dagens besök i landet.

Tv-kanalen al-Jazira visade i dag direktsända bilder från staden Hama. Där förekom skottlossning och svart rök steg över staden.

Några tiotals män skanderade längs gatorna: "Var är de arabiska observatörerna?".

Ryssland - som länge motsatte sig utländsk inblandning i Syrien - uppmanar regimen att samarbeta "till fullo" med observatörerna.

– Vi arbetar konstant med det syriska ledarskapet och uppmanar det att samarbeta till fullo med observatörerna från Arabförbundet och att skapa arbetsförhållanden som är så bekväma och fria som möjligt, sade utrikesminister Sergej Lavrov vid en presskonferens.

Human Rights Watch hävdar att hundratals fångar kan ha flyttats från militära områden för att gömma dem för observatörerna.

"Arabförbundet bör kräva tillgång till alla syriska platser som används för att spärra in människor, i linje med dess överenskommelse med den syriska regeringen", sade människorättsorganisationen.

Syriska myndigheter har släppt 755 fångar "vars händer inte var fläckade med syriskt blod", rapporterar statlig tv enligt Reuters.

Syrier i den oroligaste delen av Homs mötte inte Arabförbundets observatörer eftersom en hög uppsatt militär skulle närvara.

– Observatörerna lämnade Baba Amr eftersom de vägrade att bege sig in i stadsdelen utan att eskorteras av överstelöjtnant Mudin Neda från arméns fjärde division, sade Ahmed, en lokal aktivist som bor i Baba Amr.

– Martyrerna och de skadades familjer vägrade att träffa dem när han var med, så observatörerna åkte, sade han till Reuters.

TT-Reuters

Publicerad: