Dödstalet i Gaza fortsätter stiga

Publicerad:
Uppdaterad:

Gaza. Israels försvarsminister Ehud Barak sade i dag att landet nu är indraget i ett "fullt krig mot Hamas".

– Den här operationen kommer att utvidgas och fördjupas så mycket som krävs. Vi gick i krig för att så ett tungt slag mot Hamas och förändra situationen i söder.

Barak sade också att Israel undviker att skada civila så långt det går men att det är svårt i Gaza eftersom Hamas styrkor är uppblandade med civila.

Israeliskt stridsflyg fortsatte under natten angreppen på Gazaremsan. Samtidigt tycks krigsmakten ha förberett för invasion. Den har laddat upp med stora mängder pansarvagnar vid Gazagränsen i helgen.

Sju barn ska ha dödats i natten bombningar av Gaza. Sammanlagt har nu 310 människor dödats och 1 400 skadats sedan Israel inledde anfallet mot det palestinska territoriet vid lunchtid i lördags.

I morse dödades också en israel i staden Ashkelon i södra Israel, av en raket avfyrad från Gaza, uppgav stadens borgmästare enligt Reuters.

Det var det andra israeliska dödsoffret sedan i lördags.

Israeliska stridsplan har även bombat inrikesdepartementet i Gaza, uppger palestinierna på morgonen. Angreppet är det första mot en regeringsbyggnad under den israeliska flygoffensiven, skriver Reuters.

Israel tillåter nu lastbilar med förnödenheter att köra in i Gaza.

– Gränsövergången Kerem Shalom har öppnat och omkring 80 fordon lastade med mediciner och mat ska passera igenom, sade en talesman för Israels militär till AFP.

Gränsövergångarna Karni och Nahal Oz i den norra delen av territoriet kommer dock att hållas stängda, trots tidigare planer på att öppna dem, sade talesmannen.

Samtidigt deklarerade Israel att alla gränsområden mot Gaza är att betrakta som en stängd militär zon. Det innebär att alla vägar stängs utom för boende vid gränsen. Tidigare har sådana åtgärder av militären följts av en markoffensiv i Gaza.

Israel inledde flyganfall som vedergällning för att Hamas skjutit mängder av raketer mot landet den senaste tiden och sedan organisationen sagt upp vapenvilan den gånga veckan. Den israeliska regeringen förvarnade i flera dagar om angreppen som inleddes i lördags morse. "Det finns en tid för frid och en tid för strid. Nu är det en tid för strid", förklarade försvarsminister Ehud Barak.

Medan de israeliska anfallen pågått så gott som oavbrutet och jämnat hela kvarter med marken i staden Gaza har protesterna och kraven på ett slut på våldsamheterna ökat jorden runt. FN:s säkerhetsråd har i ett icke-bindande uttalande uppmanat båda parter att avbryta våldet.

Demonstrationer har pågått i huvudstäder runt om i världen med protester mot de israeliska anfallen - även i Tel Aviv i Israel där 300 medlemmar i en vänsterorganisation marscherat till försvarsdepartementet.

Klockan halv två i dag anordnar organisationen Rättvisecentret för palestinska folket ett demonstrationståg från Sergels torg i centrala Stockholm till Israels ambassad. Syftet är att protestera mot Israels agerande i Gaza.

TT

Publicerad: