Vill granska ministers KGB-förflutna

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö. Oppositionen i Danmark kräver en oberoende utredning om huruvida närings- och tillväxtministern Ole Sohn tog emot hemliga sovjetiska partibidrag under sin tid som ordförande i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) åren 1987-1991.

Ole Sohn, 57, är numera politiskt aktiv i Socialistisk Folkeparti (SF). Han tillträdde som minister i oktober.

Kravet på en utredning kommer sedan den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB:s sista platschef i Danmark, Nikolaj Sjatskich, i Jyllands-Posten fört fram att hans land försett danska kommunistledare med stora kontantbelopp nästan ända tills unionens fall 1991.

Sjatskich, nu 85 år gammal, var KGB:s stationschef på sovjetiska och senare ryska ambassaden i Köpenhamn 1984-1992. Han säger att han själv har överlämnat pengar till DKP-ledningen.

Sohn har i 20 år förnekat att han personligen skulle ha tagit emot några hemliga bidrag, men pekar på att han själv talat offentligt om att DKP har fått pengar från Sovjet.

– Min bakgrund har gåtts igenom ordentligt och jag har blivit säkerhetsgodkänd som minister, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

I arkiv i Moskva har man hittat uppgifter om att den sista utbetalningen till danska DKP skulle ha gjorts i maj 1990 på order av politbyrån och mot kvitto, undertecknat av - Ole Sohn. Beloppet skulle motsvara nästa en miljon danska kronor.

TT

Publicerad: