Sharm el-Sheikhs stränder öppnas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-13

Ismailia. Egypten ska öppna stränderna vid turistorten Sharm el-Sheikh igen. Villkoret är att hotellägarna gör regelbundna kontroller för att garantera att utländska turister inte utsätts för nya hajangrepp.

Turistorten vid Röda havet har de senaste två veckorna hemsökts av hajar som gått till anfall.

En 70-årig tyska dödades av en haj när hon snorklade och tre ryssar och en man från Ukraina skadades allvarligt vid andra attacker.

När stränderna öppnas patrullerar båtar utanför och från vakttorn bevakar professionella dykare med kikarutrustning de badande.

– Turisterna uppmanas att hålla sig inom angivna områden och att inte mata hajar, sade södra Sinais guvernör när han på söndagen talade om att badförbudet hävs.

Den dödliga hajattacken den 5 december var den första i Egypten sedan 2004.

En vitfenad oceanhaj, som sågs minuter före attacken mot två av de ryska turisterna, har visat sig vara samma haj som fotograferades när den tyska kvinnan angreps några dagar senare.

Men Klas Malmberg, akvarist och hajkännare, tror inte att en enda haj ligger bakom alla attackerna. Snarare tror han att det är en grupp och att den lockats in till stränderna av att människor, som lever på att sälja hajsightseeing till turister, dumpar kött i havet för att locka till sig djuren.

TT-Reuters