Snowden riskerar inte dödsstraff

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. Rysslands federala säkerhetstjänst FSB och deras amerikanska motsvarighet, FBI, håller samtal om läckan Edward Snowden, som fortfarande befinner sig på Moskvas flygplats Sjeremetievo, sade en talesman för president Vladimir Putin på fredagen.

Dmitrij Peskov sade att Kreml inte är inblandad i samtalen, men att regeringen är fast besluten om att vändorna kring Snowden inte ska påverka de diplomatiska relationerna mellan Moskva och Washington.

Däremot kommer Ryssland inte att utlämna Snowden, säger Peskov.

Snowden skulle inte riskera dödsstraff eller tortyr om han utlämnas till USA, säger det amerikanska justitiedepartementet enligt Reuters.

Anklagelserna mot Snowden är inte belagda med den typen av straff, enligt ett brev från USA:s justitieminister Eric Holder daterat i tisdags, skriver AFP. Och USA "skulle inte yrka på dödsstraff även om Snowden skulle åtalas för ytterligare brott, belagda med dödsstraff".

"Tortyr är olagligt i USA" fastslår han också i brevet. Han skulle åtalas i en civil domstol, säger Holder som anser att försäkran från USA eliminerar grunderna på vilka Snowden sökt asyl.

Snowden är, trots att hans pass dragits in, fortfarande amerikansk medborgare och har rätt till ett pass med begränsad giltighet som tillåter honom att återvända till USA.

Ryssland avvisade eventuella amerikanska sanktioner mot landet på grund av dess stöd för Snowden som "kontraproduktiva" och "orealistiska".

TT-Reuters-Interfax

Publicerad: