Attack mot FN-bas möjligt krigsbrott

Juba. FN:s säkerhetsråd säger att rebellattacken mot en FN-bas i den sydsudanesiska staden Bor kan vara ett krigsbrott. Minst 58 människor dödades och över 100 skadades när rebeller stormade basen i torsdags.

FN-tjänstemannen Toby Lanzer lovordar fredsbevararna för att de hindrade vad som kunde ha blivit en massaker på 5 000 människor som sökt skydd på basen undan striderna. Han säger att FN kommer att försvara civila under dess beskydd med vapenmakt om så krävs.

Rebellerna rycker nu fram i de oljerika delstaterna Unity och Upper Nile. I Unity har rebellerna har återtagit kontrollen över staden Bentiu. FN-basen, där fem svenska poliser är stationerade, har utsatts för beskjutning från rebellerna.

Armén har enligt rebellerna retirerat från staden. De påstod sig ha kunnat lägga beslag på mängder av militär utrustning. Militärhögkvarteret i huvudstaden Juba hade tappat kontakten med befälhavarna i Bentiu.

Rebellerna avancerar också i områdena Melut och Renk i Upper Nile.

Konflikten i Sydsudan, som blev självständigt 2011, har krävt tusentals liv och tvingat omkring en miljon människor på flykt. Striderna står mellan regeringssoldater och desertörer som slutit upp bakom Riek Machar, som sparkades från vicepresidentposten i fjol.

TT-AFP

Publisert: