Snowden höll konkurrerande jultal

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Stockholm. Barn som föds i dag kommer aldrig att veta vad personlig integritet är. Det framhöll NSA-visselblåsaren Edward Snowden när han på juldagen i ett tal uppmanade tittare att sätta ned foten mot massövervakning.

Det var inte bara den brittiska drottningen som på juldagen höll tal till det brittiska folket. Monarken fick i år konkurrens av NSA-visselblåsaren Edward Snowden. Brittiska Channel 4 sände jultalet, som spelats in i Ryssland.

– Hej, och god jul. Det är en ära att få tala med dig och din familj i år. Nyligen fick vi veta att våra regeringar samarbetat för att skapa ett system av världsomspännande massövervakning som ser allt vi gör, inledde Snowden och refererade sedan till George Orwells dystopiklassiker 1984.

– Orwell varnade oss för faran med sådan här information.

I sitt tal framhöll Snowden att barn som föds i dag kommer växa upp utan något som helst begrepp om personlig integritet och att den debatt som nu pågår kommer att avgöra både hur vi ser på tekniken vi använder och myndigheternas ansvar.

– Tillsammans kan vi hitta en bättre balans, stoppa massövervakning och påminna regeringen att om den verkligen vill veta vad vi tycker så är att fråga alltid billigare än att spionera. Till alla där ute som lyssnar - tack och god jul, avslutade Snowden.

TT

Publicerad: