Nordkorea vill tala fredsavtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Seoul. Ett ordentligt slut på Koreakriget och slopade internationella sanktioner behövs för att få igång samtalen mellan Nordkorea och omvärlden, meddelade det nordkoreanska utrikesdepartementet på måndagen.

– Om DPRK (Nordkorea) och USA ska kunna få förtroende för varandra så är det nödvändigt att ett fredsavtal först avslutar krigstillståndet, som är roten till de fientliga relationerna. Ett borttagande av så diskriminerande och misstroendeskapande hinder som sanktionerna utgör skulle kunna leda till att sexpartssamtalen kan komma igång, sade en nordkoreansk UD-talesman enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Koreakriget 1950-53 slutade med ett avtal om vapenstillestånd, men har aldrig formellt avslutats. USA har tidigare aviserat att slopade nordkoreanska kärnvapenplaner är en förutsättning för ett fredsavtal.

USA och Nordkorea har tillsammans med Kina, Ryssland, Japan och Sydkorea sedan 2003 varit samlade till sexpartssamtal om Nordkoreas kärnkraftsprogram, utan att kunna förhandla fram någon lösning.

I december besöktes Nordkorea av det amerikanska regeringssändebudet Stephen Bosworth för att diskutera förutsättningarna för att återigen få igång samtalen, som legat i träda sedan i april 2009.

TT-Reuters

Publicerad: