Kubansk samvetsfånge nära dö

Publicerad:
Uppdaterad:

Havanna. Den hungerstrejkande kubanske samvetsfången Guillermo Farinas säger i ett uttalande på måndagen att han är nära att dö. Spaniens utrikesminister har rest till Kuba i akt och mening att rädda honom.

I sitt uttalande ger Farinas de båda kubanska ledarna och bröderna, expresidenten Fidel Castro och den nuvarande presidenten Raul Castro, skulden för sin förestående död.

"Jag vill dö i mitt hemland, mitt framför näsan på diktatorerna som har pistoler, gevär, kanoner och bomber", heter det också i uttalandet som publicerades på en oppositionell blogg.

Även det kubanska kommunistpartiets tidning Granma har rapporterat att Farinas kan vara på väg att dö. Den 48-årige psykologen och internetjournalisten säger sarkastiskt i sitt uttalande att tidningen dock "glömde att förklara varför jag hungerstrejkar".

Spaniens utrikesminister Miguel Moratinos befinner sig på Kuba för att försöka rädda Farinas, som hungerstrejkat i 132 dagar.

Moratinos tror att kommunistregeringen kommer att börja frige samtliga politiska fångar och den startar med de 26 som har dålig hälsa, rapporterar den spanska tidningen El Pais.

Moratinos ska föra samtal om detta med sin kubanske kollega, Bruno Rodriguez och med ärkebiskop Jamie Ortega i Havanna. Däremot är det oklart om han får träffa Raul Castro, uppger det spanska utrikesdepartementet.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: