Gerilla vill fortsätta fredsförhandlingar

Colombia. Den marxistiska gerillan Nationella befrielsearmén (ELN) säger att de kommer att fortsätta fredsförhandlingarna med Colombias regering även efter att vapenvilan upphör.

Planen är att fredsförhandlingarna ska återupptas i grannlandet Ecuador strax innan vapenvilan löper ut.

– Dialogen kan inte avbrytas på grund av att vapenvilan upphör den 9 januari, säger ELN-ledaren Nicolás Rodríguez i ett uttalande som lagts ut på sociala medier.

Vapenvilan är det hittills viktigaste resultatet av förhandlingarna mellan president Juan Manuel Santos regering och ELN, som fört en väpnad kamp i landet i över 50 år.

Båda sidorna har sagt att de vill förlänga vapenvilan, men en överenskommelse har uteblivit då de beskyller varandra för att inte uppfylla åtagandena.

– ELN kommer inte att ge upp freden, och kommer därför inte att lämna bordet, säger Rodriguez.

Häromåret slöts fred med vänstergerillan Farc, som nu har avväpnats och inlett en process att omvandla rörelsen till ett politiskt parti.

Farc och ELN, som krävt landreformer, bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet i landet. Konflikten har krävt omkring 260 000 liv, majoriteten civila. Över 60 000 människor saknas och flera miljoner människor har tvingats fly sina hem.

TT-AFP