Pence skjuter på Mellanösternresa

UTRIKES

USA/Mellanöstern. Republikanernas intensiva försök att få en skattereform genom kongressen i kombination med ilskna palestinska reaktioner på president Donald Trumps Jerusalembeslut gör att vicepresident Mike Pence skjuter på sin resa till Mellanöstern.

Som vicepresident är Pence den som kastar den avgörande rösten om en omröstning i senaten slutar lika. Det är inte omöjligt när det gäller den haussade skattereformen som, om den godkänns, blir president Trumps första lagstiftningsseger.

I nuläget har Republikanerna 52 av senatens 100 platser. Men två av dem har hälsoproblem och det är osäkert om de kan komma till en omröstning i kammaren. Ytterligare minst två är tveksamma till att stödja reformen.

Pence, som ursprungligen skulle ha rest till Israel på söndag, planerar nu att åka till Egypten på tisdag - efter en möjlig omröstning i senaten - och ta Israel senare i veckan.

Efter att Trump under uppmärksammade former i förra veckan erkände Jerusalem som Israels huvudstad meddelade bland andra den palestinske ledaren Mahmud Abbas att han inte ville träffa vicepresidenten. Pence kommer därmed inte att besöka de palestinska områdena, skriver nyhetstjänsten Bloomberg. Däremot ska han träffa Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi, möta Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samt tala inför Israels parlament knesset.

TT