Vietnam hukar inför tyfonens ankomst

UTRIKES

Vietnam. Myndigheterna i Vietnam rustar sig för tyfonen Tembin som skördat många dödsoffer i Filippinerna. Svenska resenärer uppmanas av UD att hålla sig uppdaterade om väderläget.

Tyfonen Tembin väntas nå södra Vietnam sent på måndagen, efter att ha krävt minst 240 liv i södra Filippinerna. Svenska turister uppmanas att hålla sig informerade:

"Den tropiska cyklonen Tembin rör sig nu i Sydkinesiska sjön och förväntas nå södra delarna av Vietnam den 25 eller 26 december. Resenärer uppmanas att följa lokal nyhetsrapportering och webbplatser för väderrapportering för uppdaterad lägesbild", varnar svenska ambassaden i Vietnam på Twitter.

Svensk: Märks inte

Många svenskar reser till Vietnam under jul- och nyårshelgerna. Carl Höglund från Stockholm lämnade Ho Chi Minh-staden vid lunchtid lokalt på juldagen.

– Där märktes det inte några förberedelser, säger han till TT.

Nu befinner han sig utanför staden Phan Tiet, ungefär 20 mil nordost om Ho Chi Minh-staden. Inte heller där har den tropiska stormen märkts nämnvärt, än så länge.

– Det blåser, men det är inte värre än en svensk höststorm, säger Carl Höglund.

– Som prognosen var i går skulle stormen slå till här, då var själva centrum här. Men nu verkar den passera söder om oss.

Miljon kan evakueras

I Vietnam har upp till en miljon människor planerats bli evakuerade från låglänta områden längs sydkusten inför Tembins ankomst. Landets katastrofmyndighet säger att 74 000 personer redan har flyttats i säkerhet från områden i riskzonen, rapporterar Reuters.

Runt 62 000 fiskebåtar har manats att inte ge sig ut till havs. Skolorna i Ho Chi Minh-staden hålls stängda under måndagen, som är en vanlig arbetsdag i Vietnam.

"Vietnam måste garantera säkerheten på oljeriggar och fartyg, Om det är nödvändigt måste riggarna stängas och arbetare evakueras", säger premiärminister Nguyen Xuan Phuc på regeringens hemsida.

Tembin blir den 16:e större stormen som drabbar Vietnam hittills i år. Stormar och andra naturkatastrofer har krävt minst 390 dödsoffer i landet i år.

TT