HD-prövning kan sinka Kenya-val

Publicerad 2017-10-24

Kenya. Högsta domstolen i Kenya kommer att samlas på onsdag för att i sista minuten ta ställning till en begäran om att det förestående presidentvalet ska skjutas upp.

Kenya ska enligt planerna hålla presidentval på torsdag, men människorättsaktivister anser att landet inte är redo för det. Oppositionsledaren Raila Odinga lämnade i söndags in en petition om valet till domstolen.

Torsdagens val är ett omval, sedan Kenyas högsta domstol underkänt resultatet i ett tidigare val på grund av "oegentligheter".

Domaren David Maraga, som var rättens ordförande när valet som hölls i augusti ogiltigförklarades, har nu meddelat att invändningarna mot omvalet - som kommer från flera organisationer - ska behandlas.

Raila Odinga uppmanar sina anhängare att avstå från demonstrationer. I stället borde de stanna hemma och bojkotta valet, säger han i en intervju med BBC som motsäger tidigare uttalanden.

– Vi har inte uppmanat folk att protestera på valdagen. Vi har inte alls sagt det. Vi har sagt till folk att hålla sig borta.

Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta väntas vinna även den här gången, om valet genomförs. Odinga har hoppat av valrörelsen, eftersom han ansåg att valkommissionen inte genomfört de reformer som skulle ha behövts för att garantera ett rättvist val. De övriga kandidaterna antas inte ha chans att besegra Kenyatta.

TT-Reuters