Kim Wall hedrad i New York - "Vi saknar dig!"

UTRIKES

Ubåtsfallet. Sorgen efter journalisten Kim Walls död sprider sig långt utanför Nordens gränser. Ute i världen gav hon röst åt många utsatta människor genom sina reportage.

Och i natt hedrades Kim Wall i New York, där fokus låg på livet, värmen - och inte döden.

Ofta var föräldrarna hemma i Trelleborg bekymrade när Kim Wall reste runt i världen för att göra reportage. Men augustidagen när hon skulle ut på jobb i Köpenhamn var oron inte särskilt stor.

– Vi var ofta bekymrade. Kim reste själv runt med tåg i södra Kina. Hon åkte runt på motorcykel i Burma. Och visade vad man gör med nagellack för fascinerade flickor i Nordkorea. Vår föräldraoro hade blivit ett slags normaltillstånd, men vi visste att Kim var försiktig och inte tog några risker, berättar mamma Ingrid Wall, vid minnesstunden på Colombia University i New York, i ett klipp på danska TV2.

– Men i sommar var vi helt trygga. Kim var i Köpenhamn, bara trekvarts tågresa från sitt barndomshem, sade Ingrid Wall enligt tv-kanalen.

Kom aldrig hem

Men reportaget om Peter Madsen och hans raketprojekt, som Kim Wall skulle göra innan hon flyttade till Kina, slutade med att hon aldrig kom tillbaka. Och ubåtsbyggaren är numera en mordmisstänkt man, som nekar till anklagelserna och säger att det var en olyckshändelse.

Studiekamrater på Colombia University vill minnas Kim Wall för all den energi och glädje hon kom med till universitetet, och att minnesstunden därför handlar om livet och inte döden.

– Kim var den mest levande person jag har känt, det var alltid äventyr kring henne, sade May Jeong till Expressen.

– Hon var inte rädd för något. Jag visste tidigt att hon skulle bli något, sade Sandy Padwe, en av Kim Walls lärare, enligt Aftonbladet.

Starka tal

Flera känslosamma tal hölls under minnesstunden, som när brodern Tom Wall berättade om vikten av att minnas systern för alla ord hon skrev, för vad hon stod för och vad hon trodde på. Och att följa i hennes spår.

– Det sägs att pennan är mäktigare än svärdet, och det kan kanske stämma, men för Kim var hennes penna hennes svärd. Och hon använde sitt svärd, inte för våld, utan för något långt mer kraftfullt: sina stories, sade Tom Wall enligt Expressen.

Minnesfonden för journalisten Kim Wall nådde i söndags det första målet på 100 000 dollar. Varje år på Kim Walls födelsedag den 23 mars ska "Kim Wall Memorial Fund" dela ut ett stipendium till en kvinnlig journalist - som jobbar i samma anda som Kim Wall.

– Ännu är det många frågor som kräver svar, men vi och resten av världen kommer aldrig att få tillbaka Kim. Vår resa slutade här och vi har berövats de berättelser som hon hade älskat att berätta. Mänskligheten har behov för fler modiga kvinnor som Kim, som gav röst till de svaga och gjorde den här planeten till en bättre plats att leva på. Kim, vi saknar dig, sade Ingrid Wall med gråten i halsen och en stöttande make vid sin sida.

TT