Utrikes

Indien på offensiven mot dödliga selfies

UTRIKES

Indien. "Låt inte selfie-tagandet ta ditt liv". Så twittrar polisen i den indiska storstaden Bombay i ljuset av att landets myndigheter inlett en kamp mot riskfyllda selfies.

Indien är det land i världen som har högst antal selfie-relaterade dödsfall, enligt en undersökning.

Hela 76 av 127 rapporterade selfie-dödsfall under en 18-månadersperiod mellan 2014 och 2016 inträffade i Indien, skriver bland andra Times of India med hänvisning till studien som publicerades i somras.

Forskarna, verksamma vid Carnegie Mellon University i USA och indiska Indraprastha Institute of Information Technology, hade listat tillgängliga data och medierapporter om så kallade "killfies" från hela världen. Att 60 procent av dessa inträffat i Indien väckte starka reaktioner hos myndigheterna.

Föll i vattnet

Lokala selfie-förbud och informationskampanjer håller nu på att tas fram. l storstaden Bombay har polisen identifierat 16 presumtiva olycksområden, där selfie-fotande är förenat med höga risker, rapporterar den amerikanska public servicekanalen NPR.

Bland dessa finns stadens berömda strandpromenad - i ljuset av att tre unga kvinnor i januari 2016 var så uppslukade av sitt egenfotande i intilliggande Bandra att de halkade och föll i vattnet. En förbipasserande hoppade i och lyckades rädda två av dem, men den tredje drunknade liksom räddaren, rapporterar Hindustan Times.

Trampades ihjäl

Ett annat uppmärksammat fall av "killfie" i Indien rör en 28-årig man som tog sig in i elefanthägnet i en park i Bengalurum för att föreviga sig själv med djuren. Han blev ihjältrampad. Och vid stranden Nagoa i Gujarat sveptes fyra fotande personer av en klippa och drunknade. Det finns också fall där personer blivit påkörda av tåg, när de tagit självbilderna, enligt den indiska nyhetssajten Newsbytes.

Sedan tidigare har Ryssland och Spanien gått på offensiven mot farliga selfies. I Ryssland har skyltar satts upp och kampanjer dragits igång för säkert fotande. I Spanien har selfies förbjudits under de årliga tjurrusningarna.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes