Skört avtal om vapenvila i östra Ukraina

Publicerad:

UTRIKES

Ukraina. En vapenvila mellan pro-ryska rebeller och den ukrainska armén har förhandlats fram i samband med det pågående säkerhetsmötet i München i Tyskland. Beskedet kan ses som en signal från Ryssland till USA att lätta på sanktionerna.

Överenskommelsen träffades mellan Ukrainas, Tysklands, Frankrikes och Rysslands utrikesministrar och vapenvilan ska träda i kraft på måndag.

Fyrklöverns "starke man", Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, kallade överenskommelsen "positiv". Men han understryker också att några "bestående framgångar" inte har uppnåtts under mötet med ministerkollegorna.

Tunga vapen

– Det är positivt att kontaktgruppen (de fyra utrikesministrarna) återigen har enats om att en vapenvila ska inledas den 20 februari, säger Lavrov på en pressträff efter mötet i München och tillägger att överenskommelsen även behandlar "en början av tillbakadragande av tunga vapen i östra Ukraina".

Gruppen ska dessutom ha diskuterat var "man befann sig när det gäller förverkligandet" av beslut som fattades i oktober i Berlin då de fyra nationernas presidenter träffades. Det mötet handlade i sin tur om att försöka få fram en ny plan för de så kallade Minskavtalet från 2015 ska kunna genomföras.

Minskavtalet

– Vi kom fram till att några större framgångar i förhållande till de beslut som fattades i Berlin inte hade uppnåtts, säger Lavrov.

I Minskavtalet behandlas flera åtgärder för att få stopp på det nu snart tre år gamla kriget - där striderna har intensifierats de senaste veckorna.

Den gångna veckan har det blivit allt mer tydligt att den nya administrationen i USA inte tänker häva sanktionerna mot Ryssland förrän landet uppfyller sin del i Minsköverenskommelsen.

TT-AFP

Publicerad: