"Ouppnåelig dröm" på väg att uppfyllas

Publicerad 2016-12-10

Nobel. Bara fyra dagar efter det nedslående resultatet i folkomröstningen om fredsavtalet i Colombia kom beskedet från Nobelkommittén i Oslo "som en skänk från ovan".

Det sade 2016 års fredspristagare Juan Manuel Santos i sitt Nobeltal i Oslo rådhus.

Nobelkommitténs vice ordförande Berit Reiss-Andersen sade i sitt anförande att ledamöterna hade uppmanats att vänta ett år för att se om fredsprocessen skulle lyckas.

– Enligt vår uppfattning fanns det ingen tid att förlora. Tvärtom, fredsprocessen var i överhängande fara att haverera och behövde allt det internationella stöd den kunde få, sade hon.

Santos sade att Nobelpriset kom som en överraskning i rättan tid:

– Jag måste erkänna för er att den här nyheten kom som en skänk från ovan. Vid en tidpunkt när vårt skepp var på drift var Nobelpriset medvinden som hjälpte oss att nå vår destination: fredens hamn, sade han och tackade för visat förtroende och tillit.

Det vänder

Han belönas för sin uthållighet när det gäller att få slut på inbördeskriget som plågat landet i 52 års tid.

I sitt tal sade Santos att fred för de flesta colombianer framstod som en ouppnåelig dröm, då fredsprocessen inleddes.

– I dag efter sex år av seriösa och ofta intensiva, svåra förhandlingar, står jag framför er och världen och tillkännager med djup ödmjukhet och tacksamhet att det colombianska folket med hjälp av våra vänner runtom i världen håller på att vända det omöjliga till det möjliga.

Rådhuset var för dagen pyntat med drygt 10 000 nejlikor och rosor från Colombia.

Freden viktigast

– När folk frågar mig om jag traktade efter Nobels fredspris, har jag alltid svarat att för mig är det egentliga priset fred i Colombia. Därför att det är det verkliga priset: fred för mitt land, sade fredspristagaren.

Santos berättade om ett råd han fått av sin Harvard-professor: "Närhelst du känner dig missmodig, trött, pessimistisk, tala med offren! De kommer att ge dig knuffen och styrkan att fortsätta".

– Och just på det viset har det varit. Närhelst jag haft en chans, lyssnade jag på krigsoffren och hörde deras hjärtskärande berättelser. Några av dem är här i dag och påminner oss varför det är så viktigt att bygga en stabil och varaktig fred, sade han.

TT