Laglösa förare förorenar Parisluften

UTRIKES

Miljö. Polisen kämpar för att få privatbilister att följa de regler som införts för att minska luftföroreningarna i Parisregionen. Föroreningarna är de värsta vintertid på tio år.

Myndigheterna kräver sedan i tisdags att privatbilismen minskar med hälften. Det sker genom alternera mellan körförbud för bilar med registreringsskyltar med udda eller jämn slutsiffra.

– Jag tänkte inte köpa en bil till för att ta mig till jobbet i dag, sade den 31-årige byggjobbaren Jug, som väntade i en bilkö med sin lastbil för att betala 22 euro (215 kronor) i böter efter att ha stoppats av polis på torsdagen.

Trafikstockningarna under morgonrusningen sträckte sig över 415 kilometer mot 300 kilometer normalt.

Miljöminister Segolène Royal, som har kritiserats av flera medier för passivitet, kallade till samtal om åtgärder mot luftföroreningarna på kabinettsnivå på lördag.

Royal sade att det kan handla om initiativ för att skapa incitament till att köpa elbilar.

Små luftburna partiklar, kända under beteckningen PM10, har under en veckas tid konstant legat över 80 mikrogram per kubikmeter luft. Det är högt med parisiska mått men kan jämföras med New Delhi i Indien, där PM10-nivån låg över 600 i en del områden på torsdagen.

TT-AFP