Utrikes

Miljoner drabbas av arsenik i vatten

UTRIKES

Bangladesh. Runt 20 miljoner människor i Bangladesh dricker vatten som innehåller höga halter arsenik. Enligt organisationen Human Rights Watch orsakar förorenade brunnar 43 000 dödsfall årligen.

– Det är en långsam förgiftning. Du drabbas av en mängd livshotande sjukdomar innan du ens hunnit inse det, säger den amerikanska forskaren Tariqul Islam, som jobbat med tusentals drabbade, till nyhetsbyrån AFP.

Problemen uppstod när regeringen i Bangladesh grävde miljontals grundvattenbrunnar på 1970-talet - bland annat med stöd av svenska biståndspengar - utan att inse att de borrades i jordar med höga naturliga halter av det livsfarliga giftet.

I början av 1990-talet började larm komma om märkliga sjukdomar och dödsfall. Världshälsoorganisationen, WHO, har kallat exponeringen "historiens största massförgiftning av en befolkning".

Stora summor har sedan dess satsats för att borra djupare brunnar, men enligt HRW har de grävts i olika politikers valkretsar snarare än i de värst drabbade områdena. Vilket gör att problemen bland fattiga på landsbygden i dag är nästan lika stora som på 1990-talet.

– Regeringen agerar som om problemen är i stort sett lösta. Men om inte regeringen och biståndsgivarna gör mer så kommer miljontals bangladeshier dö av arsenikrelaterade sjukdomar som hade kunnat undvikas, säger Richard Pearshouse på HRW.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes