40 år sedan kravallerna i Soweto

Publicerad:
Uppdaterad:

Sydafrika. Hundratals studenter dödades under upproret, som blev en vändpunkt i kampen mot apartheid i Sydafrika. I dag är det 40 år sedan Sowetokravallerna ägde rum.

Den 16 juni 1976 gick tusentals studenter ut på Sowetos gator för att protestera mot att landets skolor skulle tvingas att använda afrikaans, den vita befolkningens språk, i undervisningen.

Demonstranterna sjöng och dansade utanför en skola när polisen slog till och försökte skingra dem med tårgas. Det berättar en av dem som deltog, Dan Montitsi, för AFP.

– Vi gick till attack med stenar och de började skjuta, säger han till nyhetsbyrån

Exakt hur många som dog under de våldsamheter som följde är än i dag oklart. Men enligt Sydafrikas statliga radio- och tv-bolag SABC miste minst 600 studenter och ungdomar livet.

40-årsminnet av protesterna högtidlighålls i dag i Sydafrika, bland annat genom att landets president Jacob Zuma håller tal i just Soweto.

Sowetokravallerna utlöste en våg av protester mot apartheidregimen. Ändå dröjde det till 1994 innan Sydafrika fick sin första demokratiskt valde president, Nelson Mandela.

TT

Publicerad: