"Stora namn" i haitisk rymning

Haiti. Många av Haitis värsta brottslingar är fria. Över 170 fångar har lyckats rymma från Arcahaie-fängelset. Dramat har kostat minst två liv.

Fängelsechefen Heurtelou Paul Colson berättar för tidningen Le Nouvelliste att alltihop organiserats av den kände kidnapparen Yvener Carélus.

– Han planerade rymningen från insidan, med några medbrottslingar, bekräftar justitieminister Camille Edouard Junior för tidningen.

Just Carélus har kunnat gripas. Hur många av de andra rymlingarna som är på fri fot är osäkert - i vägspärrar som upprättats i området norr om huvudstaden Port-au-Prince har ett antal män utan id-handlingar stoppats, men det kan ta ett tag att identifiera dem.

Enligt Camille Edouard Junior har en intern hittats död efter att ha fallit ned från en mur under rymningen. En polis sköts till döds av rymlingarna.

Anstalten hyste före rymningen 266 interner. Människorättsaktivisten Pierre Esperance beskriver dem som "många stora namn, tungt kriminella dömda för rån, våldtäkt, kidnappning, knarksmuggling och så vidare".

USA:s ambassad i Haiti har utfärdat ett meddelande om "en våldsam fängelserymning i Arcahaie" och råder sina medborgare att undvika området.

Såväl utrikes-, justitie- och inrikesministrarna som Haitis högsta polischefer har besökt fängelset, ungefär fem mil nordväster om Port-au-Prince, efter händelsen.

TT-AFP

Publisert: