Val med given utgång i Sudan

Publicerad 2015-04-11

Sudan. Spänningen är allt annat än olidlig inför valet i Sudan på måndag. Eftersom oppositionen bojkottar tillställningen pekar allt på att den för folkmord efterlysta presidenten Omar al-Bashir sitter fem år till.

På pappret deltar över fyrtio partier i det sudanesiska parlamentsvalet och Omar al-Bashir har ett antal utmanare om presidentposten. Men det handlar inte om några kända namn.

– Regerande Nationella Kongresspartiet är den enda verkliga deltagaren i valet, så du kan inte precis förvänta dig några överraskningar, säger Khaled al-Tijani, chefredaktör för sudanesiska tidningen Elaph, till AFP.

Enad front

Oppositionen, ledd av Ummapartiet, bildade i slutet av förra året en gemensam front och kom överens om att delta i förhandlingar med regeringen. Men efter att två av dess ledare fängslats och president al-Bashir nobbat samtalen, konstaterade man att det inte återstod så många alternativ.

– Vi anser att den enda utvägen är att bojkotta valet, vi följer den civila olydnadens väg för att utmana regimen, säger Ummapartiets tillförordnade ledare Mariam al-Mahdi, till AFP.

Ledarna Farouk Abu Issa och Amin Makki Madani släpptes från fängelset utan förklaring i torsdags.

Isolerat land

Det är ett internationellt isolerat, krigshärjat och ekonomiskt ansträngt Sudan som går till val. I flera delstater pågår väpnade konflikter och president Omar al-Bashir är efterlyst för folkmord i Darfur av Internationella brottmålsdomstolen, ICC. Sudan är dessutom föremål för sanktioner från USA och har förlorat två tredjedelar av sina oljetillgångar sedan Sydsudan bröt sig loss 2011. Arbetslösheten är hög.

Medier som har besökt huvudstaden Khartum inför valet, beskriver en avsomnad valkampanj. Taxichauffören Ali säger till al-Jazira att han inte ens tänker ta sig till vallokalen.

– Jag bryr mig inte. Jag har inte registrerat mig så jag kommer inte att rösta.

TT