Utrikes

Berlusconi ingriper mot "dödshjälp"

UTRIKES

Rom. Den italienska regeringen beordrade på fredagen läkarna att fortsätta ge en kvinna som legat i koma i åratal näring. Fallet har kommit att handla om rätt till dödshjälp och splittrar det katolska Italien.

Den 38-åriga Eluana Englaro har kallats Italiens Terri Schiavo - amerikanskan som låg i koma 15 år innan hon efter en lång rättsprocess som hennes anhöriga drev tilläts att dö.

Englaro har varit i medvetslöst tillstånd sedan 1992, då hon var med om en bilolycka.

Hennes far, som fört sin kamp i italienska domstolar i tio års tid, tog henne i veckan till ett nytt sjukhem där man lovat att upphöra med näringstillförseln. Flera andra kliniker har vägrat av fruktan för hämndaktioner.

Högsta domstolen (HD) beslutade i fjol att hennes koma var oåterkallelig och att hon skulle tillåtas dö. Läkarna på det senaste sjukhemmet avbröt på fredagen näringstillförseln i enlighet med domstolens beslut.

Men då utfärdade Silvio Berlusconis regering ett dekret som tvingar läkarna att fortsätta behandlingen tills det finns en lag om dödshjälp. Regeringen agerade mot president Giorgio Napolitanos vilja. Han hade tidigare vägrat underteckna dekretet.

Napolitano har möjlighet att stoppa dekretet men Berlusconi har hotat att i så fall snabbinkalla parlamentet, där han har betryggande majoritet, för att få igenom lagstiftning i frågan. Det är den mest konservativa delen av hans väljare som krävde att regeringen skulle ingripa. De hävdar att det vore detsamma som dödshjälp att sluta ge kvinnan näring. Dödshjälp är förbjuden i Italien.

Kardinal Javier Lozano Barragan, Vatikanens "hälsominister", sade nyligen att det vore att "avsiktligt döda" Englaro att följa HD:s beslut.

På fredagen ledde en präst en mässa för människor som engagerat sig mot dödshjälp utanför sjukhemmet där Englaro ligger. "Berlusconi, rädda Eluana", stod det på plakaten.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes