Utrikes

USA världens nya vindkraftsjätte

UTRIKES

Stockholm. USA har gått om Tyskland som global vindkraftsetta, men Kina kommer starkt. Sverige ligger blygsam nia i Europa, med mindre total kapacitet än vad EU:s jättar utökar med varje år.

Vindenergimarknaden växer så det knakar, om än med fortsatt låga andelar av den totala energimarknaden, enligt årsrapporten för 2008 från branschorganisationen Global Wind Energy Council (GWEC).

USA ökade under året sin vindkraft med 8,35 gigawatt, en kapacitetsökning på 50 procent, och går därmed om Tyskland som världsetta. USA har nu enligt GWEC 25,1 gigawatt vindenergi, Tyskland har 23,9 gigawatt.

Kina dubblade under 2008 sin kapacitet till 12,2 gigawatt.

Vindkraften är nu en oundgänglig del av energiutbyggnaden runtom i världen - den står för ungefär 42 procent av all ny energikapacitet i USA och ungefär en tredjedel i Asien. Den globala vindkraftskapaciteten, cirka 120 gigawatt, är dock fortfarande mindre än en hundradel av den totala energimarknaden.

I Europa är Tyskland solklar etta, med 22,2 gigawatt vindkraft och en utbyggnad förra året med 1,7 gigawatt, Spanien lika given tvåa, med 15,1 gigawatt varav 1,6 gigawatt byggt förra året.

Därefter kommer enligt GWEC Italien, Frankrike, Storbritannien, Danmark, Portugal, Nederländerna och Sverige. Med 0,8 gigawatt sedan tidigare och 0,24 byggt under 2008 har nu Sverige kommit över en gigawatt i vindenergi.

De svenska siffrorna är blygsamma jämfört med Nordens givna etta Danmark, som har över tre gigawatt. Å andra sidan ligger övriga Norden väldigt lågt, Norge har 0,4 gigawatt, Finland och Island är så små att de hamnar i kategorin "övriga".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes