Utrikes

Nordkorea anklagar syd för intrång

UTRIKES

Seoul. Nordkorea anklagade på torsdagen Sydkorea för att sända örlogsfartyg över havsgränsen och in på nordkoreanskt vatten.

Sådana "vettlösa militära provokationer" kan utlösa väpnade sammanstötningar, varnade den nordkoreanska militären enligt Pyongyangregimens nyhetsbyrå KCNA.

Marinstaben i norr uppgav att enbart i måndags förekom tio sådana gränskränkningar med förevändning att nordkoreanska fiskebåtar hade gått in på sydkoreanskt vatten. Sydkorea anklagades för att "medvetet försöka öka spänningen i havsområdet och åter försämra de nord-sydliga relationerna".

Sådana anklagelser om gränsöverträdelser framförs ofta av Nordkorea mot ärkerivalen i söder. Men de senaste uppgifterna kommer mot bakgrund av flera fredstrevare från nordsidan - sedan i augusti har Nordkorea släppt fem fängslade sydkoreaner, lättat på driftsinskränkningarna för ett gemensamt industriprojekt, skickat sändebud till president Lee Myung-Bak i Seoul och gått med på att ett program för familjeåterföreningar återupptas.

Den sydkoreanska militären sade sig på torsdagen granska de senaste påståendena från Pyongyang.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes