Utrikes

Islamisk lag införs i pakistansk dal

UTRIKES

Peshawar. Pakistans regering slöt på måndagen avtal med en militant islamistgrupp om att införa islamisk lag i den oroliga Swatdalen.

Avtalet om att införa så kallade sharialagar kan bana väg för fred, hoppas regeringen i Nordvästra gränsprovinsen medan islamisterna lovade vapenvila så snart sharia införts.

– Alla lagar mot sharia ska avskaffas och sharia kommer att införas, meddelade provinsens informationsminister Mian Iftikhar Hussain.

Avtalet gäller distriktet Malakand, vilket omfattar bland annat Swatdalen. Den var tidigare ett populär turistområde, men förvandlades till en stridszon när islamisterna tog till vapen för två år sedan. Gruppen leds av den talibanvänlige prästen Sufi Mohammad, vars släkting Maulana Fazlullah startat den våldsamma kampen för sharia i området.

– Vi är nöjda. När sharia införts i praktiken kommer människor att lägga ned sina vapen, sade Mohammad Iqbal Khan, en av gruppens ledare.

Ett klanråd ska kallas samman och därefter beger sig Sufi Mohammad till Swatdalen för att övertala talibanerna att lägga ned vapnen. I söndags meddelade talibanerna att de skulle iaktta en tio dagar lång vapenvila som skulle kunna bli bestående om ett avtals slöts.

Politiska bedömare i huvudstaden Islamabad varnade dock för att avtalet kan ge talibaner och andra extremister vind i seglen. Ett fredsavtal i fjol bröt samman efter ömsesidiga anklagelser om brott mot avtalet.

Pakistans regering har pressats hårt av USA, Nato och Afghanistan att ta itu med talibanerna, som haft en fristad i klanområden vid gränsen mot Afghanistan.

I staden Bhagan i klanområdet Kurram dödades på måndagen minst 26 människor av robotar som enligt ögonvittnen avfyrats från ett förarlöst, amerikanskt militärflygplan. Offren var talibaner, enligt underrättelsekällor.

Talibaner uppgavs ha omringat området snabbt och inte tillåtit lokalbefolkningen att komma nära. Kurram är ett av sju delvis självstyrande klanområden vid gränsen mot Afghanistan.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes