Libyen och 47 % i hetsig tv-debatt

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Stockholm. Det blev hetsigt och aggressivt när USA:s presidentkandidater möttes i sin andra tv-debatt. Om Mitt Romney vann på knockout första gången är det nu åter jämnt inför den sista tv-duellen, och valet den 6 november.

Obama-anhängaren Eric Sundström, chefredaktör för Dagens Arena, låter efter debatten natten till onsdagen svensk tid lättad över att det var en helt annan president som framträdde den här gången jämfört med den första tv-debatten i början av oktober.

– Obama gjorde grundjobbet i träningslokalen den här gången och tog med boxningshandskarna till matchen. Jag tror att de flesta opinionsmätningar kommer att visa att det här var en seger för Obama, säger Sundström till TT.

Men Hans Bergström, republikanvänlig Floridabo som tidigare har varit chefredaktör på Dagens Nyheter, menar att det första mötet ändå kan ha gjort ett större intryck eftersom Romney då kunde presentera sig direkt för USA:s folk.

– Jag tror ju att det var den första debatten, den som visade Romney som person och inte som karikatyr, som var viktigast, säger Bergström.

– Men vem vet, kvällens debatt var också en överraskning, ingen trodde att det skulle kunna bli så här aggressivt.

Som boxare

Både Barack Obama och Mitt Romney var skarpa, snabba och välformulerade i debatten på Hofstra University på Long Island i New York. Ofta ställde de sig upp samtidigt och rörde sig som om de var i en boxningsring.

En tydlig Obamastrategi var att understryka det Demokraterna ofta säger, att Romney är en så kallad "flip-flopper" som lättsinnigt vänder kappan efter vinden.

– Som guvernör stod du vid en kolanläggning och sade "den här anläggningen dödar". Nu är du plötsligt en förespråkare för kolenergi, sade presidenten.

En väljare frågade om sin rädsla för att en röst på Romney innebär en återgång till George W Bushs politik. Romney svarade att skillnaderna är stora, och nämnde bland annat att han kommer att stå på småföretagarnas sida.

– Jag kommer att balansera budgeten, det gjorde inte Bush.

Obama kontrade med att Romney i vissa avseenden är "mer extrem" än Bush.

De 47 procenten

En fråga om attacken mot USA:s konsulat i Benghazi utlöste det kanske högsta tonläget. Romney ifrågasatte varför det tog så lång tid innan Obamaregeringen sade att attacken var terrorism, och väckte frågan om befolkningen blivit vilseledd.

Ett kaotiskt meningsutbyte skedde när Romney undrade om Obama verkligen kallade det inträffade för "terror" när han gjorde ett uttalande i Vita husets rosenträdgård dagen efter dådet. Obama bad honom att kolla utskriften från framträdandet.

Och så till slut kom "de 47 procenten", från en omtalad smygfilmad video med Romney, upp.

– Jag bryr mig om 100 procent av det amerikanska folket, jag vill att 100 procent ska ha en bättre framtid, förklarade republikanen i debattens slutskede.

– Det han säger bakom stängda dörrar, att 47 procent av landet ser sig som offer. Tänk på vilka han talar om - det är krigsveteraner, soldater, studenter och människor som arbetar hårt varje dag. Jag vill fightas för dem, sade Obama.

TT

Publicerad: