Trump litar mer på Putin – än på sin egen underrättelsetjänst

HELSINGFORS. Donald Trump tror på Vladimir Putin när han säger att Ryssland inte har blandat sig i det amerikanska valet.

Det meddelade han under en presskonferens.

– President Putin säger att det inte är Ryssland. Jag ser ingen anledning varför det skulle vara så, säger Donald Trump.

Donald Trump och Vladimir Putin blev över 1,5 timme sena till den planerade presskonferensen som hölls på Presidentens slott i Helsingfors. Medan journalister och kameramän fick vänta nere i lobbyn för att få komma in i salen i nästan två timmar samtalade de två världsledarna i slottets gotiska sal och lunchade sedan i spegelsalen på slottet.

Till slut släpptes den samlade presskåren in i salen där presskonferensen skulle hållas, en guldig sal, med pelare och två stora kristallkronor i taket. När de båda presidenterna till slut kom in i salen på Presidentens slott ägnade de sig först åt hyllningar – av varandra.

– Jag är säker på att vi kommer ses mycket i framtiden och lösa alla problem vi diskuterat i dag, säger Donald Trump från presskonferensen.

Enligt Trump diskuterade de även misstankarna mot de 12 ryska personerna som åtalats för att ha blandat sig i det amerikanska valet – en inblandning som inte funnits enligt Trump.

– Jag lyfte frågan om rysk inblandning i valet och tillbringade lång tid att prata om det.

Men vem litar egentligen Donald Trump mest på – Rysslands president eller sin egen underrättelsetjänst?

Den frågan ställde en av de amerikanska journalisterna och Donald Trump ville inte ge ett rakt svar på den frågan. Istället ställer han retoriska frågor – som varför FBI inte hämtade servrarna och var dessa fanns.

– President Putin säger att det inte är Ryssland. Jag ser ingen anledning varför det skulle vara så, säger Donald Trump.

Frågar om komprometterande uppgifter

Putin får frågan om han har någon hållhake på Donald Trump eller hans familj – en fråga som lockar fram skratt hos publiken samtidigt som Donald Trump skakar på huvudet och drar på munnen. Frågan syftar på det påstådda materialet som ska ha filmats på ett hotellrum i Ryssland, där Donald Trump skulle ha varit med några prostituerade, innan han blev president. Putin svarar med att han och Trump inte kände varandra när incidenten skulle ha ägt rum.

– Jag har hört ryktet att vi skulle ha material från när han var i Ryssland, säger Putin och Trump replikerar:

– Om de hade haft det skulle det ha varit ute för länge sedan.

Vladimir Putin säger att det inte finns några bevis allt för en rysk inbladning och säger att han inte känner till all bakgrund, men att han ska ta reda på mer om situationen.

– Vi ska vägledas av fakta. Kan du ta upp någon fakta som bevisar inblandning? säger Putin på presskonferensen.

Starka reaktioner på mötet

Reaktionerna på Donald Trumps ställningstagande lät inte vänta på sig, även i Trumps egna led höjdes kritiska röster. Bland annat twittrade republikanen och senatorn Jeff Flake att han tyckte att Trumps uttalanden var skamliga:

– Jag trodde aldrig att jag skulle få se dagen där en amerikansk president stod på scenen med Rysslands president och klandrade USA för rysk aggression. Det är skamligt, skriver Flake på Twitter.

Tidigare under dagen Twittrade Donald Trump och sa att relationen mellan USA och Ryssland aldrig varit sämre än den är i dag. Men det har enligt USA:s president ändrats nu.

– Vår relation har aldrig varit sämre - förrän för fyra timmar sedan, säger Trump.

AFTONBLADETS LIVERAPPORTERING FRÅN PRESSKONFERENSEN

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE